30'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη μαγιονέζα λεμονιού
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τερίν σολομού, αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170° C (σκάλα 3 στο γκάζι).
- Στη συνέχεια, πολτοποιούμε, σ’ ένα µπλέντερ, το φιλέτο σολοµού µαζί µε τα αυγά και αδειάζουµε σε ένα µπολ.
- Προσθέτουµε την κρέµα και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε καλά.
- Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε στο ψυγείο, µέχρι να τον χρειαστούµε.
- Λιώνουµε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουµε τα µανιτάρια στο τηγάνι και σοτάρουµε 4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουµε το κρασί και το λεµόνι και αφήνουµε 3-4 λεπτά, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώνουµε και κατεβάζουµε το σκεύος από τη φωτιά.
- Σε µια κατσαρόλα ζεµατίζουµε το σπανάκι σε νερό που κοχλάζει, για 1-2 λεπτά.
- Το βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και το απλώνουµε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
- Αλείφουµε µε λάδι µια φόρµα για τερίν ή για ψωµί, διαστάσεων 20 x 7 x 9 εκατοστών.
- Καλύπτουµε τη βάση της µε λαδόκολλα.
- Βουτυρώνουµε τη λαδόκολλα και απλώνουµε στη βάση και στα τοιχώµατα της φόρµας τον καπνιστό σολοµό, αφήνοντας να περισσεύει στο πλάι αρκετά ώστε να καλύψουµε αργότερα το επάνω µέρος της τερίν.
- Μισογεµίζουµε την τερίν µε το µισό µείγµα του σολοµού.
- Προσθέτουµε από πάνω το µισό σπανάκι, µετά απλώνουµε τα µανιτάρια και το υπόλοιπο σπανάκι.
- Απλώνουµε οµοιόµορφα το υπόλοιπο µείγµα του σολοµού και καλύπτουµε µε τις φέτες του καπνιστού σολοµού που περισσεύουν στο πλάι.
- Σκεπάζουµε µε βουτυρωµένη λαδόκολλα.
- Βάζουµε τη φόρµα µε την τερίν σ’ ένα ταψί µε νερό που φτάνει έως τη µέση της φόρµας.
- Ψήνουµε για 45-50 λεπτά.
- ∆οκιµάζουµε το ψήσιµο βυθίζοντας την άκρη ενός µαχαιριού στην τερίν. Πρέπει να βγει καθαρό.
Μαγιονέζα λεµονιού
- Προσθέτουµε τον χυµό και το ξύσµα στη µαγιονέζα.
- Ανακατεύουµε και σερβίρουµε µε την τερίν σολοµού κοµµένη σε φέτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.