30'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
40'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη γέμιση
Για την κρούστα
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε τάρτα με κανταΐφι, πράσα και δαμάσκηνα αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα με το γιαούρτι.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Στη συνέχεια, σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τα πράσα, αλατοπίπερο (το αλάτι βοηθά ώστε να βγάλει το πράσο τα υγρά του) και 2 κουτ. σούπας νερό.
- Αχνίζουμε τις ροδέλες πράσου για 3 - 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς για 2 - 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού- δαμάσκηνων, τα αυγά, την κεφαλογραβιέρα, τον άνηθο, ελάχιστο μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Βάση
- Αφρατεύουμε το κανταΐφι, τραβώντας απαλά τις «κλωστές» του με τα δάχτυλά μας, ώστε να ξεκολλήσουν και να αραιώσουν μεταξύ τους.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι (όχι φόρμα για τάρτες), με διάμετρο 24 - 26 εκ.
- Απλώνουμε εκεί το κανταΐφι, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους (τα τοιχώματα ίσως καλυφθούν μόνο μέχρι τη μέση τους, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα -το σημαντικό είναι να μην πιέσουμε το κανταΐφι στο σκεύος, γιατί το θέλουμε αφράτο).
- Μετά το ραντίζουμε με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Κρούστα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το γάλα με το γιαούρτι.
- Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Τάρτα
- Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης στη βάση από κανταΐφι και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Περιχύνουμε τη γέμιση με το μείγμα για την κρούστα.
- Στη συνέχεια, χαράζουμε την τάρτα σε 8 τρίγωνα κομμάτια, ώστε το υγρό μείγμα για την κρούστα να εισχωρήσει στη γέμιση και να φτάσει ως τη βάση από κανταΐφι.
- Σκεπάζουμε το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 40 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να μουσκέψει και να φουσκώσει κάπως το κανταΐφι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
- Ψήνουμε την τάρτα για 45 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα ρόδινη και γυαλιστερή.
- Σερβίρουμε, την τάρτα με κανταΐφι, πράσα και δαμάσκηνα, ζεστή ή χλιαρή.
Ασυνήθιστο πιάτο, αναζητεί κι έναν ασυνήθιστο σύντροφο. Ένα λευκό αρωματικό κρασί από Traminer θα ήταν μια καλή επιλογή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 44.