30'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
2 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25'
Υλικά
Μερίδες: 10Για την καραμέλα
Για τη ζύμη
Διαδικασία
Καραμέλα
- Για να φτιάξουμε tarte Tatin, την ανάποδη γαλλική μηλόπιτα, αρχικά βάζουμε, σε μια μικρή κατσαρόλα, διαμέτρου περίπου 24 εκ., χωρίς καθόλου πλαστικές ή ξύλινες λαβές, τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μεσαία προς δυνατή φωτιά.
- Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει μια ξανθιά καραμέλα, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
- Κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί η καραμέλα.
- Ρίχνουμε και τα μήλα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά.
- Στη συνέχεια, αφήνουμε να κρυώσει η καραμέλα.
Ζύμη
- Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί είτε με τα χέρια είτε στο μίξερ, με το φτερό, μέχρι να γίνει μια ομογενοποιημένη ζύμη.
- Τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο μεγάλα αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ. (τα χαρτιά βοηθούν να μην κολλάει η ζύμη, αλλά, αν μας δυσκολεύουν, τα βγάζουμε και ανοίγουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι).
- Βάζουμε το φύλλο ζύμης στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει, μαζί με τα χαρτιά που είναι κολλημένα πάνω του.
- Βγάζουμε τη ζύμη και κόβουμε έναν δίσκο 24 εκ.
- Με αυτόν σκεπάζουμε τα μήλα με την καραμέλα μέσα στην κατσαρόλα.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα μέσα σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 170°C και ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Βγάζουμε, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 2 ώρες.
- Έπειτα, προσεκτικά αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα την tarte tatin, την θρυλική ανάποδη γαλλική μηλόπιτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.