ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTarte Tatin με καραμελωμένα κοκκάρια και παγωτό παρμεζάναΤαρτ τατέν με καραμελωμένα κοκκάρια και παγωτό παρμεζάνα
30' προετοιμασία
25' ψήσιμο
2 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 10

Για την καραμέλα

Για τη ζύμη

Διαδικασία

Καραμέλα

  1. Για να φτιάξουμε tarte Tatin, την ανάποδη γαλλική μηλόπιτα, αρχικά βάζουμε, σε μια μικρή κατσαρόλα, διαμέτρου περίπου 24 εκ., χωρίς καθόλου πλαστικές ή ξύλινες λαβές, τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μεσαία προς δυνατή φωτιά.
  2. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει μια ξανθιά καραμέλα, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
  3. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί η καραμέλα.
  4. Ρίχνουμε και τα μήλα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά.
  5. Στη συνέχεια, αφήνουμε να κρυώσει η καραμέλα.

Ζύμη

  1. Πλάθουμε όλα τα υλικά μαζί είτε με τα χέρια είτε στο μίξερ, με το φτερό, μέχρι να γίνει μια ομογενοποιημένη ζύμη.
  2. Τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο μεγάλα αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ. (τα χαρτιά βοηθούν να μην κολλάει η ζύμη, αλλά, αν μας δυσκολεύουν, τα βγάζουμε και ανοίγουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι).
  3. Βάζουμε το φύλλο ζύμης στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει, μαζί με τα χαρτιά που είναι κολλημένα πάνω του.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη και κόβουμε έναν δίσκο 24 εκ.
  5. Με αυτόν σκεπάζουμε τα μήλα με την καραμέλα μέσα στην κατσαρόλα.
  6. Τοποθετούμε την κατσαρόλα μέσα σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 170°C και ψήνουμε για 25 λεπτά.
  7. Βγάζουμε, αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 2 ώρες.
  8. Έπειτα, προσεκτικά αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα την tarte tatin, την θρυλική ανάποδη γαλλική μηλόπιτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT