45'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 25'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Ζύμη
Κρέμα
Συναρμολόγηση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη τάρτα μήλου με κρέμα, ξεκινάμε με τη κρέμα.
- Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της αισθητά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα για να μη δημιουργηθεί πέτσα.
- Μόλις έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες ή, ακόμα καλύτερα, για 1 βράδυ.
Ζύμη
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα 90 γρ. αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη, τη σκόνη αμυγδάλου, το αλάτι και τα αυγά.
- Χρησιμοποιώντας το εργαλείο «φτερό», τα ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Προσθέτουμε τα 275 γρ. αλεύρι και ζυμώνουμε ξανά, μέχρι ίσα να το απορροφήσει η ζύμη.
- Σταματάμε το μίξερ, μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Μόλις τη βγάλουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη και δουλεύουμε τη ζύμη για λίγο με το χέρι μας πάνω στον πάγκο εργασίας, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 23-26 εκ. (δεν χρειάζεται βουτύρωμα) και την πιέζουμε με την παλάμη μας να απλώσει και να καλύψει όλο τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλάστη και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ., χρησιμοποιώντας και λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει.
- Βάζουμε την τάρτα για 30 λεπτά στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα «μαζέψει» πολύ στο ψήσιμο.
- Στη συνέχεια την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 25 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
- Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή με το μίξερ, μέχρι να γίνει ξανά λεία και απαλή.
- Απλώνουμε την κρέμα μέσα στην ψημένη βάση της τάρτας.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στη μέση και έπειτα σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ. (αν είναι πιο λεπτές, δεν θα αντέξουν στον φούρνο).
- Τακτοποιούμε τις φέτες μήλου όσο πιο όμορφα μπορούμε πάνω στην κρέμα, κυκλικά, μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια (φροντίζουμε η μία φέτα να μισοκαλύπτει την άλλη, σαν βεντάλια).
- Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα μήλα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με λίγη άχνη ζάχαρη. Όση τάρτα περισσέψει, τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.