ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα crumble με μήλα, αχλάδια και σταφίδεςΤάρτα crumble με μήλα, αχλάδια και σταφίδες
45' προετοιμασία
40' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 25'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Ζύμη

Κρέμα

Συναρμολόγηση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη τάρτα μήλου με κρέμα, ξεκινάμε με τη κρέμα.
  2. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τους κρόκους, το ολόκληρο αυγό και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
  3. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της αισθητά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα για να μη δημιουργηθεί πέτσα.
  5. Μόλις έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες ή, ακόμα καλύτερα, για 1 βράδυ.

Ζύμη

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα 90 γρ. αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη, τη σκόνη αμυγδάλου, το αλάτι και τα αυγά.
  2. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο «φτερό», τα ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  3. Προσθέτουμε τα 275 γρ. αλεύρι και ζυμώνουμε ξανά, μέχρι ίσα να το απορροφήσει η ζύμη.
  4. Σταματάμε το μίξερ, μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 2 ώρες.
  5. Μόλις τη βγάλουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη και δουλεύουμε τη ζύμη για λίγο με το χέρι μας πάνω στον πάγκο εργασίας, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 23-26 εκ. (δεν χρειάζεται βουτύρωμα) και την πιέζουμε με την παλάμη μας να απλώσει και να καλύψει όλο τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  7. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλάστη και να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ., χρησιμοποιώντας και λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει.
  8. Βάζουμε την τάρτα για 30 λεπτά στην κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα «μαζέψει» πολύ στο ψήσιμο.
  9. Στη συνέχεια την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 25 λεπτά.
  10. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

  1. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή με το μίξερ, μέχρι να γίνει ξανά λεία και απαλή.
  2. Απλώνουμε την κρέμα μέσα στην ψημένη βάση της τάρτας.
  3. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στη μέση και έπειτα σε χοντρές φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ. (αν είναι πιο λεπτές, δεν θα αντέξουν στον φούρνο).
  4. Τακτοποιούμε τις φέτες μήλου όσο πιο όμορφα μπορούμε πάνω στην κρέμα, κυκλικά, μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια (φροντίζουμε η μία φέτα να μισοκαλύπτει την άλλη, σαν βεντάλια).
  5. Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα μήλα.
  6. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με λίγη άχνη ζάχαρη. Όση τάρτα περισσέψει, τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 54.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT