Ετοιμάστε δύο και θα μας θυμηθείτε: την πρώτη τη γαρνίρετε με προσούτο καταπώς αναφέρουμε στη συνταγή και τη σερβίρετε ως πρώτο πιάτο, ενώ στη δεύτερη δεν θα βάλετε αλλαντικό, αλλά θα την περιχύσετε με το σιρόπι των σύκων και θα τη συνοδεύσετε με παγωτό βανίλια ή μαστίχα. Θα είναι ένα φίνο επιδόρπιο για το τελείωμα του γεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρύα τούρτα με κρέμα ξινομυζήθρας, σύκα και προσούτοΚρύα τούρτα με κρέμα ξινομυζήθρας, σύκα και προσούτο

 

30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6-8 (για 1 ταρτιέρα 28 εκ.)

Για τη βάση

Για τα σύκα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Βάση

  1. Για να φτιάξουμε τάρτα με σύκα, κατσικίσιο τυρί και προσούτο, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με τη λευκή ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας το βούτυρο και το ξύσμα.
  3. Προσθέτουμε τον έναν κρόκο και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1/2 ώρα στο ψυγείο.

Σύκα

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρασιά και τη λεβάντα και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν τα 3/4 των υγρών από την αρχική ποσότητα. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  2. Κόβουμε μια λαδόκολλα στη διάμετρο της κατσαρόλας και με ένα μαχαίρι κάνουμε στο κέντρο της μια τρύπα.
  3. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα σύκα, ανακατεύουμε απαλά και τα σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα έτσι ώστε να εφάπτεται.
  4. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στη λειτουργία του αέρα.
  2. Λαδώνουμε την ταρτιέρα.
  3. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ.
  4. Το απλώνουμε στην ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα και οι άκρες να περισσεύουν.
  5. Στραγγίζουμε τα σύκα (διατηρούμε το σιρόπι σε βάζο για άλλη χρήση) και τα στρώνουμε ομοιόμορφα στο φύλλο.
  6. Πασπαλίζουμε με τη μία κουταλιά από την καστανή ζάχαρη.
  7. Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου κάπως άτσαλα (δεν μας πειράζει), καλύπτοντας μέρος της γέμισης.
  8. Ανακατεύουμε τον κρόκο που μας έμεινε με 1 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε με το μείγμα τις άκρες των φύλλων στην επιφάνεια.
  9. Πασπαλίζουμε τις επιφανειακές άκρες των φύλλων με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  10. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η τάρτα στην επιφάνεια.
  11. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, σκορπίζουμε το τυρί σε διάφορα σημεία και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  12. Βγάζουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με το ξύσμα, ραντίζουμε με τον λεμονοχυμό.
  13. Σερβίρουμε, την τάρτα με σύκα και κατσικίσιο τυρί μαζί με προσούτο πάνω ή δίπλα στην τάρτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Σύκο

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT