10'
προετοιμασία
18' ψήσιμο
Σύνολο: 28'
Υλικά
Μερίδες: για 1 τάρταΓια τη βάση
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Βάση
- Για την τάρτα με πράσα και ροκφόρ ξεκινάμε με την βάση και αλείφουμε 1 ταρτιέρα με διάμετρο 26 - 28 εκ. με το λάδι.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
- Απλώνουμε το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.
- Την ψήνουμε άδεια.
- Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Γέμιση
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, να σκορπίσει το άρωμά τους, αλλά να μη ροδίσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό.
- Η φωτιά πρέπει να είναι τόσο χαμηλή, ώστε το κρασί να κοχλάζει ήπια, τόσο που μόλις να ανακινείται.
- Οταν εξατμιστούν εντελώς τα υγρά, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
- Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στην ψημένη βάση και την ψήνουμε για 15 - 18 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια.
- Τη σερβίρουμε ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή.
Ένα λευκό ημίξηρο παγωμένο κρασί από Gewürztraminer ή Riesling.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 55.