45'
προετοιμασία
35' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: για 1 φόρμα τάρτας διαμέτρου 26 εκ.Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για την τάρτα με κυδώνια και αμύγδαλα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε το κάθε μισό σε 3 κομμάτια.
- Τα βράζουμε σε 1 λίτρο νερό μαζί με 300 γρ. από τη ζάχαρη, ώσπου να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
- Στο μεταξύ, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, ώσπου να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, το αλεύρι και το ρούμι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.
- Βουτυρώνουμε τη φόρμα για την τάρτα, απλώνουμε μέσα το φύλλο ζύμης και αδειάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε.
- Από πάνω βάζούμε ομοιόμορφα τα κομμάτια από το κυδώνι και την ψήνουμε για 25 λεπτά.
Σάλτσα
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ζελέ κυδωνιού με το πετιμέζι και 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό. Με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε την τάρτα όταν τη βγάλουμε από το φούρνο.
- Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή κρύα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 30.