30'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για τη ζύμη μπριζέ με ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την τάρτα με κολοκυθάκια, κατίκι και άνηθο, κοσκινίζουμε το αλεύρι.
- Στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Με τα δάχτυλα τρίβουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια θρυμματιστή ζύμη.
- Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη ρίγανη και το αλάτι και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί κάπως. Δεν επιμένουμε στο ζύμωμα.
- Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Γέμιση
- Στύβουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια με τα χέρια για να φύγουν τα πολλά υγρά τους.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και προσθέτουμε το κατίκι ή το τσαλαφούτι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τη ρόκα, τον άνηθο, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Σε μια λαδωμένη στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ. ή σε μακρόστενη παραλληλόγραμμη, απλώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, καλύπτοντας τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματα του σκεύους.
- Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τη γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης.
- Ψήνουμε, την τάρτα με κολοκυθάκια, κατίκι και άνηθο, για 40 45 λεπτά. Αν πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο η επιφάνεια της τάρτας έχει ροδίσει αρκετά, καλύπτουμε με λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο κανονικά.
Ένα τραγανό, αρωματικό λευκό ξηρό κρασί από Μοσχάτο, από τη Σάμο ή τη Λήμνο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 38.