30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
10'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα 26-28 εκ.Για τη ζύμη κουρού
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την τάρτα με κολοκυθάκια και κοπανιστή, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) όλα τα υλικά μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά 50-60 ml νερό και ζυμώνουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά, να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε με λίγο λάδι την ταρτιέρα.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο, πάχους 2-3 χλστ. και διαμέτρου περίπου 30εκ. Στρώνουμε το φύλλο στην ταρτιέρα, ώστε να καλύψει πυθμένα και τοιχώματα.
- Την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, για να φουσκώσει ομοιόμορφα στο ψήσιμο, και την ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρώς.
Γέμιση
- Στο μεταξύ, σοτάρουμε τα κολοκυθάκια στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο αλάτι, γιατί η κοπανιστή είναι αρκετά αρμυρή.
Τάρτα
- Αδειάζουμε τη γέμιση στην προψημένη βάση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 180° C και ψήνουμε την τάρτα σε χαμηλό ράφι στον φούρνο για περίπου 25 ́ ή μέχρι να γίνει.
- Ξεφουρνίζουμε την τάρτα με κολοκυθάκια και κοπανιστή, από τον Σωτήρη Ευαγγέλου, αφήνουμε λίγο να σταθεί και, αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι τρούφας στην επιφάνεια.
Ένα ημίξηρο λευκό κρασί!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 134.