1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 20' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα διαμ. 32 εκ.Για τη βάση (εναλλακτικά, βάζουμε έτοιμη ζύμη για τάρτα)
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την τάρτα με ανοιξιάτικα χόρτα και φρέσκο τυρί ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ και αλατοπίπερο.
- Ρίχνουμε το λάδι , το γάλα και ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά 100 ml χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη, να ξεκουραστεί.
Γέμιση
- Τρίβουμε με το χοντρό αλάτι τα χόρτα και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για 1 ώρα, να στραγγίξουν από τα υγρά τους.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 5 - 6 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα χόρτα και τα σπαράγγια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 - 5 λεπτά ακόμη.
- Ρίχνουμε το μάραθο, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ξύσμα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Ρίχνουμε τα αυγά, τα τυριά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Ανοιγμα ζύμης + ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε χοντρό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
- Απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους.
- Κόβουμε όση ζύμη εξέχει.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί η τάρτα και από κάτω.
Στο ποτήρι μας : Η πανδαισία ανοιξιάτικων λαχανικών δίνει τον τόνο για λευκά αρωματικά, ιδιαίτερα κρασιά από Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά, Ροδίτη, Sauvignon Blanc, Σαββατιανό, Αθήρι
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.