Αυτό το φαγητό, που ετοίμασε ο μοναχός Στέφανος στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, στο Όρος Σινά, καρυκεύεται κάποιες φορές και με κανέλα. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο γαρνίρισμα, αντί τριμμένου τυριού, προσθέτουν νοστιμιά και υφή, αλλά και τις πολύτιμες πρωτεΐνες τους. Οι ξηροί καρποί είναι πολύ σημαντική τροφή για τους νηστεύοντες. Νικολέτα Μακρυωνίτου
10'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4-5Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την ταχινομακαρονάδα, σε ένα μπολάκι βάζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα, αλατίζουμε και ανακατεύουμε με το χέρι.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και τα υλικά να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κύμινο και την πάπρικα, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε πάντα σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Η σάλτσα πρέπει να είναι ελαφρώς υδαρής.
- Ρίχνουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πολτοποιούμε τη σάλτσα με το ραβδομπλέντερ (ή στον πολυκόφτη).
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα βράζουμε λίγο πριν σερβίρουμε, γιατί, αν κρυώσουν, θα κολλήσουν όταν ρίξουμε την ταχινόσαλτσα.
- Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε αμέσως την ταχινομακαρονάδα σκορπίζοντας σε κάθε μερίδα (αν θέλουμε) αμύγδαλα και καρύδια θρυμματισμένα και καβουρδισμένα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.