ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛουκουμάδες σιροπιαστοί νηστίσιμοιΛουκουμάδες σιροπιαστοί νηστίσιμοι Η ζύμη των σβίγγων μοιάζει πολύ με τη ζύμη των σου ή των τσούρος τόσο ως προς τα υλικά όσο και ως προς την τεχνική. Αυτή η εκδοχή, με μέλι και καρύδια, που μας έδωσε βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Γιώργος Φελεμέγκας, είναι εμπνευσμένη από τον τόπο καταγωγής του, την ορεινή Αχαΐα.

40' προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6-7

Ζύμη

Σιρόπι

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους σβίγκοι με μέλι και καρύδια, ξεκινάμε με το σιρόπι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για περίπου 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
  3. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε να λιώσει και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό και τις φλούδες λεμονιού. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Ζύμη

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το βούτυρο, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα ή με ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλά εντελώς από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  4. Χτυπάμε μέχρι να μαλακώσει και να κρυώσει αρκετά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, μαζί με τις βανίλιες, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ένα βαθύ σκεύος, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
  6. Με ένα κουτάλι παίρνουμε δόσεις μιας κουταλιάς από το μείγμα και τις σπρώχνουμε να πέσουν στο λάδι με ένα δεύτερο κουτάλι. Τηγανίζουμε κάθε δόση για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν οι σβίγκοι χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Τηγανίζουμε και τις επόμενες δόσεις.
  8. Αφού στραγγίξουν, παίρνουμε μία δόση σβίγκους με τρυπητή κουτάλα και τους βυθίζουμε στο χλιαρό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
  9. Ανασηκώνουμε την κουτάλα για να στραγγίξουν το περιττό σιρόπι και τους αδειάζουμε σε πιατέλα, σε στρώσεις.
  10. Σκορπίζουμε σε κάθε στρώση καρύδια, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT