30'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: στρογγυλό ταψί, διαμ. 26 εκ.Διαδικασία
- Για την στριφτή κολοκυθόπιτα με ξινομυζήθρα, δυόσμο και μαντζουράνα, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και στην ίδια κατσαρόλα με το λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε την κολοκύθα με 150 ml νερό.
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στο μπολ με το κρεμμύδι και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε τα τυριά, τα μυρωδικά, το σιμιγδάλι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Βουτυρώνουμε το ταψί.
- Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε και απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς του πλευράς 3-4 κουτ. σούπας από τη γέμιση, αφήνοντας ένα μικρό κενό δεξιά και αριστερά για να μη διαφύγει η γέμιση.
- Τυλίγουμε σε ρολό και βάζουμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, σχηματίζοντας στο ταψί έναν κοχλία.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της στριφτής κολοκυθόπιτας με ξινομυζήθρα, δυόσμο και μαντζουράνα, τη ραντίζουμε με λίγο νερό (1-2 κουτ. σούπας) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.
Στο ποτήρι μας ένας Ροδίτης θα ήταν ό,τι πρέπει, ακόμα και στη ρετσινάτη εκδοχή του.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 138.