ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπατζίνα: η κολοκυθόπιτα των ΑγράφωνΜπατζίνα: η κολοκυθόπιτα των Αγράφων
30' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: στρογγυλό ταψί, διαμ. 26 εκ.

Διαδικασία

  1. Για την στριφτή κολοκυθόπιτα με ξινομυζήθρα, δυόσμο και μαντζουράνα, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ και στην ίδια κατσαρόλα με το λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε την κολοκύθα με 150 ml νερό.
  3. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  4. Τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στο μπολ με το κρεμμύδι και αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Προσθέτουμε τα τυριά, τα μυρωδικά, το σιμιγδάλι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  6. Βουτυρώνουμε το ταψί. 
  7. Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε και απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς του πλευράς 3-4 κουτ. σούπας από τη γέμιση, αφήνοντας ένα μικρό κενό δεξιά και αριστερά για να μη διαφύγει η γέμιση.
  8. Τυλίγουμε σε ρολό και βάζουμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, σχηματίζοντας στο ταψί έναν κοχλία.
  9. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της στριφτής κολοκυθόπιτας με ξινομυζήθρα, δυόσμο και μαντζουράνα, τη ραντίζουμε με λίγο νερό (1-2 κουτ. σούπας) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.

Στο ποτήρι μας ένας Ροδίτης θα ήταν ό,τι πρέπει, ακόμα και στη ρετσινάτη εκδοχή του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 138.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT