35'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Μερίδες: 12Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά για 3- 4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ρίχνουμε σταδιακά το ξύσμα, το καρδάμωμο, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα κυβάκια πορτοκαλιού και το ρούμι (ή κονιάκ), συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη για το stollen.
- Αφήνουμε τη ζύμη του stollen στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα, μέχρι να σφίξει.
- Για το stollen, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη του stollen στη μέση και πιέζουμε με τις παλάμες μας κάθε κομμάτι να ανοίξει σε οβάλ φύλλο, χοντρό, πάχους περίπου 2 εκ.
- Διπλώνουμε κάθε δίσκο στα δύο, αφήνοντας το κάτω μέρος να εξέχει από το επάνω κατά 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τα στόλεν στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 55 - 65 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Παράλληλα, σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει. Ξεφουρνίζουμε τα στόλεν, τα αλείφουμε με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Πασπαλίζουμε με την άχνη και σερβίρουμε το stollen.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.