15'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
Μαρινάρισμα
- Βάζουμε το μέλι και το 1 φλιτζ. τσαγιού ξίδι σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 - 4 λεπτά.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, το τζίντζερ και τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει.
- Χαράζουμε διαγωνίως με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια από τα στήθη πάπιας για να εισχωρήσει η μαρινάδα στο κρέας.
- Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ρηχό ταψάκι και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
- Σκεπάζουμε το ταψάκι με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες ώστε να μαριναριστούν καλά.
Ψήσιμο πάπιας και μήλων
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240° C.
- Στραγγίζουμε τα φιλέτα και βάζουμε τη μαρινάδα σε ένα κατσαρολάκι.
- Τη βράζουμε σε δυνατή φωτιά, με ξεσκέπαστo σκεύος, μέχρι ο όγκος της να μειωθεί στο μισό.
- Βάζουμε τα στήθη πάπιας σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο (ή το λάδι) και τα μήλα και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα, γυρίζοντάς τα απ' όλες τις πλευρές.
- Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την κανέλα και τη ζάχαρη.
- Τα αφήνουμε για 1 - 2 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στο τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο μηλόξιδο (1 κουτ. σούπας) και τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Μόλις βγάλουμε τα φιλέτα από τον φούρνο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να «σταθούν» για 12 - 13 λεπτά πριν τα σερβίρουμε. Ετσι, θα είναι πιο μαλακά και εύγευστα.
- Σερβίρουμε τα φιλέτα πάπιας με τα μήλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Θα πρωτοτυπήσουμε σερβίροντας το εξαιρετικό αυτό πιάτο με ένα ημίξηρο Riesling.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 31.