30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τον πουρέ
Για τα χόρτα
Για τα κρεμμύδια
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα σταμναγκάθια με κρεμμύδια τσιγαριαστά και φάβα από κουκιά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 150° C.
- Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ρηχό ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πουρές
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κουκιά, αλάτι και νερό που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε τα κουκιά σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε τα κουκιά στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε, μαζί με το λάδι, το λεμόνι και αλατοπίπερο, και τα χτυπάμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι ο πουρές να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε.
Χόρτα
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα χόρτα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε 60 ml από το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα χόρτα μαζί με το σκόρδο και αλατοπίπερο, για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα αδειάζουμε σε πιατέλα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα ντοματίνια σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά.
- Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τα ντοματίνια για περίπου 2 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα ντοματίνια, μαζί με το λάδι και το ζουμί που θα έχουν βγάλει, στην πιατέλα με τα χόρτα.
Κρεμμύδια
- Αλατίζουμε το κρεμμύδι και το στύβουμε για λίγο με το χέρι μας, να μαλακώσει και να βγάλει το ζουμί του.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει.
- Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τα χόρτα με τα ντοματίνια στα πιάτα, βάζουμε δίπλα στα χόρτα τον πουρέ κουκιών και τα μελωμένα κρεμμύδια, σκορπίζουμε τα αμύγδαλα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.