45'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 8Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε σπανακόπιτα σε τάρτα, με στάκα και πρόβειο γιαούρτι, ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε για 5 λεπτά με τον γάντζο, σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε σε φύλλο με διάμετρο τόση ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα ενός ταψιού (ή ταρτιέρας) διαμέτρου 30 εκ.
- Αλείφουμε με λίγο από το στακοβούτυρο το σκεύος και στρώνουμε το φύλλο, κόβοντας τις άκρες του που εξέχουν από τα τοιχώματα.
Γέμιση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο στακοβούτυρο τα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν, για 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τον άνηθο (ή μάραθο) και τις καυκαλήθρες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς.
Τάρτα
- Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρύα γέμιση στη ζύμη τάρτας.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη μοτσαρέλα και τη στάκα και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στη γέμιση.
- Ψήνουμε την τάρτα σε χαμηλό ράφι στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι η γέμιση να σφίξει και να κάνει χρυσαφένια κρούστα.
- Σερβίρουμε την σπανακόπιτα σε τάρτα χλιαρή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.