40'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για τη γέμιση
Για την κρέμα φέτας
Διαδικασία
Γέμιση
- Για να φτιάξουμε σπανακόπιτα με κινόα στη σχάρα, αρχικά σοτάρουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, στο λάδι τα κρεμμυδάκια, για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα και ανακατεύουμε. Τα χόρτα θα μαγειρευτούν στα υγρά που θα βγάλουν.
- Μόλις πιουν τα υγρά, προσθέτουμε τα μυρόχορτα και το κινόα.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε όσο λεμονοχυμό θέλουμε.
Πίτα
- Κόβουμε κάθε φύλλο σε 2 φαρδιές λωρίδες, κατά μήκος.
- Λαδώνουμε ελαφρώς κάθε λωρίδα και βάζουμε στην άκρη της 1-2 γεμάτες κουταλιές γέμιση.
- Διπλώνουμε το φύλλο από τη δεξιά κάτω γωνία, έπειτα από την αριστερή κ.ο.κ. ώστε να σχηματιστούν μεγάλα τρίγωνα.
- Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Ψήσιμο
- Πασπαλίζουμε τις πίτες με λίγο αλεύρι και τις λαδώνουμε με ένα πινέλο (για να μην κολλήσουν και καούν).
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (ιδανικά σχαροτήγανο).
- Στη συνέχεια, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τις πίτες σε δόσεις, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθεί το φύλλο.
- Για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το φύλλο ψήθηκε καλά, ολοκληρώνουμε το ψήσιμο των πιτών σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 5-10 λεπτά.
Κρέμα
- Χτυπάμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη.
- Σερβίρουμε, τη σπανακόπιτα με κινόα, κομμένη στη μέση και συνοδεύουμε με την κρέμα.
Μυστικά
Σέσκουλα, μυρώνια και καυκαλήθρες βρίσκουμε από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε λαϊκές και καλά μανάβικα. Αντί για σέσκουλα, βάζουμε σπανάκι, ενώ τα μυρόχορτα τα αντικαθιστούμε με άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο και λίγο τριμμένο μαραθόσπορο, με διαφορετικό αποτέλεσμα.