1 ώρα
προετοιμασία
50' ψήσιμο
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τα φύλλα
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Φύλλα
- Για τα φύλλα από την σπανακόπιτα, ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το ξίδι και το λάδι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και σταδιακά ρίχνουμε χλιαρό νερό, ζυμώνοντας με τον γάντζο ή με τα χέρια, μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο και σφικτό.
- Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια και 1 κουτ. σούπας αλάτι και τα ανακατεύουμε, τρίβουμε με τα χέρια μας, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά για να στραγγίξουν από τα περιττά υγρά και τα μεταφέρουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ελαιόλαδο και το καλαμποκάλευρο (για να τραβήξει τα περιττά υγρά) και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και ανοίγουμε τα τέσσερα από αυτά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, με τον πλάστη-βέργα, σε πολύ λεπτά φύλλα μεγαλύτερα από το ταψί.
- Λαδώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο, καλύπτοντας τα τοιχώματά του, με τις άκρες του να εξέχουν.
- Λαδώνουμε το φύλλο και στρώνουμε διαδοχικά τα επόμενα τρία, λαδωμένα καλά, ένα ένα.
- Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα τέσσερα κομμάτια ζύμης σε ισάριθμα φύλλα, με ίδιο μέγεθος με τα προηγούμενα.
- Τα στρώνουμε πάνω στη γέμιση, λαδωμένα και αυτά, ένα ένα, και κόβουμε τις άκρες όλων των φύλλων που εξέχουν.
- Φέρνουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, στρίβοντάς τες περιμετρικά της πίτας σαν λεπτό στεφάνι, και λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας.
- Τη χαράζουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
- Αν θέλουμε, τα περισσεύματα των φύλλων που κόψαμε τα κομματιάζουμε, τα σκορπίζουμε πάνω στην επιφάνεια της πίτας, ελαφρώς τσαλακωμένα, και τα λαδώνουμε καλά κι αυτά: όταν ψηθούν, γίνονται τραγανά και ρόδινα, σαν νόστιμα λαδοκριτσίνια.
- Ψήνουμε την πίτα για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρουμε την σπανακόπιτα ζεστή, αλλά τρώγεται ωραία ακόμα και κρύα.
Μυστικά
Η πίτα τούτη φτιάχνεται με όσα φύλλα θέλουμε, αλλά η καλύτερη αναλογία είναι τέσσερα κάτω και τέσσερα πάνω. Όποιος θέλει την κάνει με τέσσερα κάτω και τρία πάνω ή τρία και τρία. Σε κάθε περίπτωση, κάθε φύλλο χρειάζεται 40-45 γρ. αλεύρι, οπότε υπολογίζουμε πόσο αλεύρι θα βάλουμε ανάλογα με το πόσα φύλλα θέλουμε να φτιάξουμε. Η αναλογία που δίνουμε είναι για 8 φύλλα, μισά πάνω μισά κάτω.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 181.