15'
προετοιμασία
23' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 38'
Υλικά
Τεμάχια: 8Για τη μαρινάδα-σάλτσα
Διαδικασία
- Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το περνάμε σε 8 μεταλλικές σούβλες ή ξύλινα καλαμάκια, μοιράζοντάς το ισόποσα.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τα δαμάσκηνα μαζί με όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και βράζουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να σχηματιστεί μια υδαρής σάλτσα.
- Αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε και χτυπάμε για -2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα σε μπολ σερβιρίσματος και με την υπόλοιπη αλείφουμε καλά τα σουβλάκια.
- Τα βάζουμε σε ένα σκεύος, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο, να μαριναριστούν.
Συμβουλές ψησίματος
- Βγάζουμε τα σουβλάκια από το ψυγείο και τα σκουπίζουμε ελαφρώς με χαρτί κουζίνας.
- Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά να είναι μέτρια προς δυνατή.
- Κάνουμε τακτικά γυρίσματα.
- Είναι προτιμότερο να τα ψήσουμε σε σχάρα, για να στάζουν τα λίπη.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε σε πιατέλα με τη συνοδεία της σάλτσας δαμάσκηνου, για να βάζουμε όση μας αρέσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 118.