20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την κρεμώδη σούπα με πατάτες και πράσα, σε μια μεσαία κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 1⁄2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά
- Από τα ψιλοκομμένα πράσα κρατάτε στην άκρη 2 κ.σ. Τα υπόλοιπα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας και τις πατάτες και τα σοτάρουμε για 7 - 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και τα πράσα να γίνουν κάπως διαφανή (δεν τα αφήνουμε να μαυρίσουν).
- Ρίχνουμε αμέσως το ζωμό και τον αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
- Νοστιμίζουμε με το αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό μοσχοκάρυδο και δοκιμάζουμε.
- Περνάμε τη σούπα από σουρωτήρι ώστε να διαχωριστεί ο ζωμός από τα στερεά υλικά.
- Το ζωμό τον αδειάζουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα, ενώ τα πράσα και τις πατάτες τα αλέθουμε στο μύλο των λαχανικών ή στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πηχτός χυλός.
- Έπειτα αδειάζουμε το χυλό αυτό μέσα στην κατσαρόλα με το ζωμό, ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
- Αφήνουμε τη σούπα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 - 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει σιγά σιγά να πήζει. Αν τη θέλουμε πιο πηχτή, μπορούμε να τη βράσουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
- Σ’ ένα τηγανάκι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πράσα που είχαμε κρατήσει στην άκρη μέχρι να αρχίσουν σιγά σιγά να παίρνουν ένα ωραίο πυρόξανθο χρώμα.
- Τότε ρίχνουμε τα καρύδια (ή τα κουκουνάρια) και το υπόλοιπο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και στο κέντρο της βάζουμε μια κουταλίτσα από αυτό το μείγμα.
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.