30'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για τη σούπα με σελινόριζα, κολοκύθα και μήλο σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και το μήλο για περίπου 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Ρίχνουμε το 1 λίτρο ζωμό ή νερό, ανακατεύουμε και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε το τζίντζερ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μόλις κρυώσει λίγο, αδειάζουμε τη σούπα στο μπλέντερ ή στο μούλτι, σε δόσεις, και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής.
- Για πιο φίνο αποτέλεσμα, τη σουρώνουμε σε λεπτό, συρμάτινο σουρωτήρι.
- Αν είναι πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζωμό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση.
- Αν είναι αραιή, τη βράζουμε λίγο μέχρι να δέσει σύμφωνα με το γούστο μας.
- Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο, διορθώνουμε, αν χρειάζεται, και ρίχνουμε το λεμόνι.
- Αν θέλουμε, κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε σε κάθε μπολ 1 φέτα προσούτο και 1 κουτ. σούπας τυρί καπνιστό, τριμμένο, και συνοδεύουμε με ψημένες φέτες ψωμιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 93.