25'
προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 8Για την κρέμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την σούπα με ψητή κολοκύθα, γλυκοπατάτα και κρέμα ροκφόρ αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά την κολοκύθα, τις γλυκοπατάτες και το κρεμμύδι με αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το τζίντζερ.
- Τα απλώνουμε σε ένα ταψί που να τα χωράει σε μία στρώση, τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφαιρούμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο τα λαχανικά να κρυώσουν, τα αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη και τα χτυπάμε (σε δόσεις) μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά και το ζωμό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει (μπορεί να μην τον χρειαστούμε όλο ή να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό) και απαλή και λεία υφή.
- Μεταφέρουμε το όλον σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί η σούπα.
- Αν τη θέλουμε πιο ρευστή, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και βράζουμε για 2 - 3 λεπτά ακόμη.
Κρέμα ροκφόρ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ροκφόρ με το γάλα με ένα κουτάλι ή, αν θέλουμε πιο αφράτη υφή, με ένα ραβδομπλέντερ.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ, βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας από την κρέμα ροκφόρ σε κάθε πιάτο και σερβίρουμε.
- Την υπόλοιπη κρέμα τη βάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος στο τραπέζι, για όποιον θέλει να συμπληρώσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.