15'
προετοιμασία
55' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σούπα με κόκκινες φακές, φουρνιστά λαχανικά και τυρί στίλτον, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε εκεί τις ρέβες (ή τα καρότα), το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φέτες μήλου. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ψήνουμε τα λαχανικά για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο στο βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε 800 ml ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο όλα τα ψημένα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη τις φέτες μήλου για το σερβίρισμα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα (μαζί με τα υγρά του ταψιού) στην κατσαρόλα με τις φακές.
- Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, όση σκόνη τσίλι θέλουμε, ανάλογα με το πόσο πικάντικη θέλουμε τη σούπα, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ ή τη λιώνουμε στον πολυκόφτη, σε δόσεις.
Σερβίρισμα
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε το τυρί στίλτον, την κρέμα γαλακτος και τον χυμό λεμονιού. Τα δουλεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει το τυρί και να φτιάξουμε μια λεία πάστα.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και συμπληρώνουμε με την πάστα του στίλτον και τις φέτες μήλου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.