10'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την σούπα κρέμα με τραχανά και ξερά σύκα ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το ζωμό κότας, τον τραχανά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τη δάφνη και το θυμάρι και βράζετε τα υλικά για 40 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, για να μην κολλήσει ο τραχανάς.
- Πετάμε το καρότο, το θυμάρι, τις σκελίδες σκόρδου, το κρεμμύδι και τη δάφνη.
- Περνάμε τον τραχανά από το μπλέντερ, δουλεύοντας σε υψηλή ταχύτητα, για 20 δευτερόλεπτα.
- Στη συνέχεια σουρώνουμε τον λιωμένο τραχανά από λεπτή, μεταλλική σήτα και τον αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα δύο είδη γιαουρτιού, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα, πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με τα ψιλοκομμένα ξερά σύκα.
Μυστικά
• Δεν πρέπει να μουσκέψετε τα ξερά σύκα όπως συνήθως κάνετε με τα άλλα ξερά φρούτα γιατί για τη συγκεκριμένη συνταγή το ζητούμενο είναι να πετύχετε βελούδινα απαλή σούπα και τραγανά σύκα.
• Η σούπα αυτή θα μπορούσε θαυμάσια να περιλαμβάνεται σε ένα εορταστικό γεύμα ή δείπνο, ως πρώτο πιάτο, και να συνοδεύεται από φέτες ψωμιού, πασπαλισμένες με τριμμένο κασέρι, τις οποίες θα ψήσετε στο γκριλ, ώσπου να λειώσει το τυρί.
• Τα ξερά σύκα Κύμης φημίζονται για τη νοστιμιά τους. Θα τα βρείτε σε καταστήματα με ποτά και ξηρούς καρπούς, στις λαϊκές, αλλά και σε καλά σούπερ μάρκετ. Πολύ καλής ποιότητας και γεύσης είναι τα Σύκα Κύμης «Ταξιάρχης» που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ ΑΒ. Εναλλακτικά ασφαλώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα ξερά σύκα, όσο καλύτερης ποιότητας μπορείτε να βρείτε, ιδιαίτερα σε καταστήματα συνεταιριστικών προϊόντων.