30'
προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες – για 8 ως πρώτο πιάτοΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε σούπα γκούλας (gοulash), αρχικά αλατοπιπερώνουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα στο μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μπολ.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το μπέικον και το σκόρδο για 4 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί.
- Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τυχόν καμένα υπολείμματα.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα ντοματάκια, τη δάφνη, τις πάπρικες και το μοσχάρι, μαζί με το ζουμί του μπολ.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ζωμό.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση ξαφρίζοντας για λίγα λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει αρκετά.
- Τότε προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι το μοσχάρι να είναι πλέον πολύ τρυφερό και να έχουν μαλακώσει τα λαχανικά. Αν ο ζωμός έχει μειωθεί αρκετά, ρίχνουμε καυτό νερό – το φαγητό πρέπει να είναι σούπα, όχι απλώς σαλτσάτο.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο καυτερό μπούκοβο.
- Συνοδεύουμε τη σούπα gοulash με χωριάτικο ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.