30'
προετοιμασία
8' ψήσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 38'
Υλικά
Κομμάτια: 100Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα σουηδικά μπισκότα βρώμης με σοκολάτα, ξεκινάμε λιώνοντας το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει, την αποσύρουμε και την αφήνουμε μερικά λεπτά, να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη με τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
- Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με ένα κουτάλι φαγητού παίρνουμε 1 κουταλιά, την πλάθουμε στις παλάμες μας να γίνει μπαλίτσα και τη βάζουμε στη λαμαρίνα. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη ζύμη, προσέχοντας να αφήνουμε απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. ανάμεσα στα μπισκότα, γιατί θα απλώσουν.
- Ψήνουμε κάθε δόση για 8-9 λεπτά, μέχρι τα μπισκότα να χρυσίσουν γύρω γύρω. Μπορούμε να ψήσουμε δύο λαμαρίνες ταυτόχρονα, στη λειτουργία του αέρα.
- Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε σχάρα για να κρυώσουν και ψήνουμε τις επόμενες δόσεις.
- Μόλις κρυώσουν καλά, λιώνουμε την κουβερτούρα και βουτάμε μέσα σε αυτήν ένα μπισκότο, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η κάτω πλευρά του και ίσα ίσα η περιφέρεια. Το βγάζουμε και το αφήνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα, με τη σοκολατένια πλευρά του προς τα πάνω.
- Παίρνουμε ένα δεύτερο μπισκότο και το ακουμπάμε πάνω στο προηγούμενο, έτσι ώστε να κολλήσει πάνω στη σοκολάτα.
- Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Κρατάνε περίπου 1 μήνα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.