Η καρυδόπιτα δεν έχει εποχή! Συνηθίζεται μεν τον χειμώνα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα γλυκό που παραδοσιακά φτιάχνουν σε κάθε γιορτή και επίσημη περίσταση στις περιοχές που έχουν άφθονα καρύδια.
30'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 25-30Σιρόπι
Γλάσο
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για τη σιροπιαστή καρυδόπιτα με γλάσο κακάο ξεκινάμε και βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
- Μετράμε από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Καρυδόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί μεγέθους 28 x 38 εκ. και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, τα καρύδια, το μπράντι, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε βαθύ μπολ και καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ.
- Χτυπάμε στο καθαρό πλέον μίξερ τα ασπράδια με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μαρέγκα.
- Την αδειάζουμε στο μπολ με τη ζύμη και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι, μέχρι να αναμειχθεί.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί, την απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Ελέγχουμε, τρυπώντας με ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, τότε η καρυδόπιτα είναι έτοιμη, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
- Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι η καρυδόπιτα ζεστή, την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι.
Γλάσο
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη μέχρι να λιώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το κακάο, την άχνη και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Απλώνουμε το γλάσο ομοιόμορφα στην καρυδόπιτα και πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.
- Διατηρούμε την καρυδόπιτα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Μυστικά
Ιδανικό συνοδευτικό για την καρυδόπιτα είναι μία μπάλα παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.