40'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
2 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 12Για το σιρόπι
Διαδικασία
- Για την σιροπιαστή αμυγδαόπιτα αρχίζουμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τους κρόκους και τα χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να μαλακώσει το βούτυρο και να γίνει ένα λείο μείγμα, σαν κρέμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ και πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο.΄'λ[
- Βάζουμε σε αυτόν τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, για αρκετή ώρα, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
- Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι (να μη γίνουν τελείως σκόνη) και τα ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι.
- Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο αφράτο μείγμα του βουτύρου, ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα και προσθέτουμε το μείγμα αμυγδάλων - σιμιγδαλιού.
- Ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα και ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί, διαστάσεων περίπου 35x25 εκ.
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το στρώνουμε ώστε να είναι ισόπαχο. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
- Λίγο πριν το ξεφουρνίσουμε, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σιρόπι
- Για το σιρόπι βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 3 - 4 λεπτά (από όταν αρχίσει ο κοχλασμός).
- Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, χρησιμοποιώντας την κουτάλα της σούπας.
- Σκεπάζουμε την σιροπιαστή αμυγδαλόπιτα με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για περίπου 2 ώρες, ώστε να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Μυστικά
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε κάθε κομμάτι με 1 καβουρδισμένο αμύγδαλο. Για να τα καβουρδίσουμε, τα βάζουμε σε ένα ταψί στο φούρνο, στους 160° C, για 15 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 46.