Σιουφιχτά με ολίγον καλαμάρι λεμονάτο, σαλάμι Λευκάδος, ελιές και κάππαρη. Τα σ(κ)ιουφικτά ή σκυφομακαρούνες είναι κρητικό ζυμαρικό και απαιτούν μεγάλη δεξιοτεχνία. Για να τα φτιάξουν χρησιμοποιούν βούρλο ή κάποια βέργα/καλαμάκι, γύρω από την οποία σχηματίζουν το ζυμαρικό, γι’ αυτό κι έχουν ωραίο σχήμα.
15'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Τα στραγγίζουμε, κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό τους και τα αφήνουμε όλα στην άκρη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε σχολαστικά το κομμένο καλαμάρι. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το καλαμάρι για 2-3 λεπτά.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε πιάτο.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και το σαλάμι για 2-3 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με το ούζο, ανακατεύουμε και όταν εξατμιστεί ρίχνουμε την κάππαρη, τις ελιές, τη μισή ντομάτα και τον ζωμό.
Αφήνουμε το όλον να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το καλαμάρι (με το ζουμί που έμεινε στο πιάτο) και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
Αν το φαγητό στεγνώσει, ρίχνουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των ζυμαρικών.
Τέλος, ρίχνουμε αλατοπίπερο, τον χυμό, το ξύσμα, τον μαϊντανό και τη ρίγανη, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πιάτα.
Μια ωραία Γουμένισσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 157.