40'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει 1 λίτρο νερό. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και τις αγκινάρες.
- Βράζουμε για 5 λεπτά, τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις κόβουμε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1 λεπτό, μέχρι να αρωματίσει το λάδι.
- Πετάμε το σκόρδο, προσθέτουμε τις αγκινάρες και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Δεν θέλουμε να μαλακώσουν πολύ, θέλουμε να μείνουν αλ ντέντε εσωτερικά και να ροδίσουν εξωτερικά.
- Παράλληλα, σε άλλο ευρύχωρο τηγάνι ή πλακερό ζεσταίνουμε τη στάκα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει ημίρρευστη και κιτρινοδιάφανη. Εκεί τηγανίζουμε τα αυγά μάτια και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Όταν είναι έτοιμες οι αγκινάρες, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, αλάτι, πιπέρι και τον μάραθο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
- Μοιράζουμε τα ζυμαρικά με τις αγκινάρες σε πιάτα, βάζουμε από 1 αυγό σε κάθε μερίδα και περιχύνουμε και με λίγη στάκα. Αν θέλουμε, σκορπίζουμε και λίγη παλαιωμένη γραβιέρα.
Στο ποτήρι μας: Θραψαθήρι, χαρμάνια με Πλυτό και Sauvignon blanc.