45'
προετοιμασία
8 ώρες και 30' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 21 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το αρνί
Για τον ζωμό κότας
Για τα μανιτάρια
Για τον τραχανά
Διαδικασία
Για το ζωμό
- Τον ετοιμάζουμε από την προηγουμένη μέρα.
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα 4 κιλά φτερούγες, καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για 10 λεπτά (από τη στιγμή που ξεκινήσει ο βρασμός).
- Τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε μία μία και τις σκουπίζουμε.
- Σε μεγάλη χύτρα ταχύτητας σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, μέχρι να ξανθύνει.
- Ρίχνουμε πράσα και καρότα, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν αλλά να μη ροδίσουν, και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τις μισοβρασμένες φτερούγες και νερό τόσο ώστε να υπερκαλύψει καλά όλα τα υλικά.
- Μόλις το υγρό πάρει βράση, αρχίζουμε να ξαφρίζουμε σχολαστικά και, όταν καθαρίσει πλήρως, κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και, όταν η βαλβίδα δείξει ότι το περιεχόμενο βρίσκεται σε πλήρη πίεση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 1 ½ ώρα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει, ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι, για να φύγει ο ατμός και ο αέρας, και προσθέτουμε το τελευταίο 1 κιλό φτερούγες.
- Κλείνουμε ξανά το καπάκι, φέρνουμε πάλι σε βρασμό υπό μεγάλη πίεση και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το σκεύος να κρυώσει.
- Ανοίγουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε για 30 λεπτά να αρωματίσουν τον ζωμό.
- Τον σουρώνουμε σε μεγάλο μπολ, από ψιλό σουρωτήρι (ιδεωδώς και από τουλπάνι).
- Βάζουμε τον ζωμό στο ψυγείο.
- Την επομένη αφαιρούμε με ένα κουτάλι το λίπος που έχει στερεοποιηθεί στην επιφάνειά του. Τώρα είναι έτοιμος για χρήση.
Για το αρνί
- Για το αρνί, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το βαθύ ταψί του φούρνου.
- Αλατίζουμε το κρέας και το βάζουμε στο ταψί, με το σκόρδο, το θυμάρι και νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει στο 1/4 του ταψιού.
- Σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 5 ½ ώρες.
- Ξεφουρνίζουμε και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C.
- Μεταφέρουμε το αρνί σε μέτριο αντικολλητικό ταψί (χωρίς τα υγρά).
- Με πινέλο το αλείφουμε με το βούτυρο και το ψήνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.
- Το μεταφέρουμε σε έναν δίσκο, στρωμένο με χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξει.
- Το πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και πιπέρι.
Για τα μανιτάρια
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να κάψει καλά, σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο, το θυμάρι και το αλάτι, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τα μανιτάρια σε ταψί με χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν καλά.
- Πετάμε το σκόρδο και το θυμάρι.
Για το τραχανά
- Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι στο λάδι, μέχρι να ξανθύνει.
- Ρίχνουμε τον τραχανά, σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε σταδιακά 300 ml από τον ζωμό και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να απορροφηθεί όλος – ο τραχανάς θα έχει απλώς μισομαλακώσει.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό μεμιάς, χαμηλώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 20 λεπτά ή μέχρι να σωθεί το περισσότερο υγρό και ο τραχανάς να μαλακώσει.
- Αποσύρουμε, προσθέτουμε τη γραβιέρα, το εστραγκόν, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε το μείγμα σε πιάτα και από πάνω βάζουμε από μία μεγάλη μερίδα αρνί.
- Σκορπίζουμε το σχοινόπρασο και την τρούφα (αν βάλουμε) και σερβίρουμε αμέσως.
Μυστικά
Η συνταγή – στην πραγματικότητα δύο συνταγές, τις οποίες, αν θέλουμε, φτιάχνουμε και χωριστά– είναι εκ πρώτης όψεως μπελαλίδικη, αλλά όχι δύσκολη. Οι τεχνικές της είναι σοφές και το γευστικό αποτέλεσμα εξαίσιο. Προσοχή: όση ώρα ψήνουμε το αρνί, ετοιμάζουμε τον τραχανά και τα μανιτάρια. Τον ζωμό τον φτιάχνουμε από την προηγουμένη.
Τι πίνουμε: Μια ώριμη Σαντορίνη, ένα πλούσιο Νυχτέρι ή ένα Chardonnay.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.