Ένα από τα φλογερότερα ελληνικά τυριά, πικάντικο, ιδανικό για κρασί ή τσίπουρο, η σφέλα (ή αλλιώς «φέτα της φωτιάς»), μπαίνει σε πλήθος συνταγών, αλλά γίνεται και έξοχος μεζές. Τη συνταγή μας έδωσε ο Γιώργος Κουτέλας από το παντοπωλείο «Τροφοπωλείο 51», στην Καλαμάτα.
5'
προετοιμασία
10' τηγάνισμα
Σύνολο: 15'
Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζέςΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σφέλα σαγανάκι με λεμόνι από τη Μεσσηνία, ξεκινάμε ρίχνοντας 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις φέτες σφέλας, κατά προτίμηση ανά δύο, για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα εξωτερικά και να σχηματιστεί μια λεπτή κρούστα. Εσωτερικά το τυρί θα είναι πιο μαλακό.
- Τις σερβίρουμε ραντισμένες με λίγο χυμό λεμονιού και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.