30'
προετοιμασία
22' ψήσιμο
Σύνολο: 52'
Υλικά
Κομμάτια: 32Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε scones με μύρτιλα, αρχικά ρίχουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, τη μετρημένη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλάτι.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το τριμμένο βούτυρο.
- Χτυπάμε τα υλικά με το φτερό μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα σαν μεγάλα βρεγμένα ψίχουλα στο μέγεθος μπιζελιού.
- Προσθέτουμε τα μύρτιλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε ξανά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με πιρούνι την κρέμα γάλακτος και τα αυγά.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο μείγμα του αλευριού και ρίχνουμε εκεί το υγρό μείγμα.
- Ζυμώνουμε με το φτερό ή ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα μέχρι τα υλικά απλώς να ανακατευτούν και να ενωθούν σε μια τραχιά ζύμη.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια πιέζουμε τη ζύμη με τις παλάμες μας ή την ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να φτιάξουμε ένα τετράγωνο χοντρό φύλλο με μήκος πλευράς 15 εκ. και πάχος 3 εκ.
- Με αλευρωμένο μαχαίρι (για να μην κολλάει στη ζύμη) κόβουμε το φύλλο σε τέσσερα ίσα τετράγωνα και στη συνέχεια το καθένα σε 8 τρίγωνα, με διαγώνιες τομές σε κάθε τετράγωνο σαν να κόβουμε πίτσα. Έτσι θα έχουμε συνολικά 32 τρίγωνα scones.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζουμε εκεί τα scones.
- Τα αλείφουμε με την επιπλέον κρέμα γάλακτος και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
- Τα ψήνουμε για 20-22 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αν δεν χωράνε όλα μαζί στο ταψί, τα ψήνουμε σε δύο δόσεις.
- Αφήνουμε, τα scones με μύρτιλα, να κρυώσουν και τα σερβίρουμε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.