1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 8Για τα μπισκότα βουτύρου
Για την κρέμα
Διαδικασία
Μπισκότα βουτύρου
- Για τη σαρλότ ξεκινάμε ετοιμάζοντας τα μπισκότα βουτύρου: Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό, για αρκετή ώρα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Τέλος, κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο – σε δύο τρεις δόσεις – και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσαρμόζουμε φαρδιά μύτη, στρογγυλή ή σε σχήμα αστεριού.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170°C.
- Στρώνουμε μια μεγάλη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής σχηματίζουμε περίπου 25 μακρουλά μπισκότα με μήκος 10 εκ., αφήνοντας μικρή απόσταση ανάμεσά τους.
- Στη μία άκρη τους τοποθετούμε από ένα κερασάκι γκλασέ.
- Σε άλλη μία λαδόκολλα φτιάχνουμε με τη σακούλα δύο δίσκους σπιράλ, με διάμετρο ο ένας όσο το άνοιγμα της φόρμας σαρλότ και ο άλλος λίγο πιο μικρός, δηλαδή όσο είναι η διάμετρος στη μέση του ύψους της φόρμας.
- Με το υπόλοιπο ζυμάρι που περισσεύει σχηματίζουμε κι άλλα μπισκότα, μακρόστενα ή στρογγυλά, για να σερβίρουμε μόνα τους ως κέρασμα.
- Ψήνουμε μπισκότα και βάσεις για 20 λεπτά (αν τα βάλουμε μαζί στον φούρνο, επιλέγουμε τη λειτουργία του αέρα και στα μισά του ψησίματος αλλάζουμε θέση στα ταψιά).
- Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα ξεκολλήσουμε από το χαρτί.
Κρέμα
- Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό, για 5-6 λεπτά.
- Παράλληλα, στον κάδο του μίξερ (πλυμένο και σκουπισμένο) χτυπάμε το τυρί κρέμα με την άχνη και τους κρόκους.
- Μεταφέρουμε σε άλλο μπολ.
- Αφού καθαρίσουμε και στεγνώσουμε πολύ καλά ξανά τον κάδο και το σύρμα, χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.
- Στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι με λίγο ζεστό νερό (όσο ένα φλιτζανάκι του καφέ).
- Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσουν.
- Ρίχνουμε τη λιωμένη ζελατίνη στον κάδο με το μείγμα τυριού και ανακατεύουμε γρήγορα, για να σκορπίσει ομοιόμορφα το μείγμα ζελατίνης.
- Προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις, μαζί με τις ψιλοκομμένες φράουλες, και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).
Συναρμολόγηση
- Θα χρησιμοποιήσουμε μια μέτρια φόρμα για σαρλότ.
- Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας σε στρογγυλό δίσκο, με διάμετρο όση και ο πυθμένας της φόρμας.
- Τοποθετούμε τη λαδόκολλα στη βάση της φόρμας και από πάνω αδειάζουμε τη μισή κρέμα που ετοιμάσαμε.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με τον μικρότερο δίσκο ζύμης.
- Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο ζύμης.
- Σκεπάζουμε τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Σερβίρισμα
- Βυθίζουμε τη φόρμα σε ένα μπολ με ζεστό νερό, για λίγα δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μη χυθεί νερό μέσα στη φόρμα.
- Την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και ξεφορμάρουμε τη σαρλότ.
- Αφαιρούμε το κομμάτι λαδόκολλας.
- Κολλάμε τα μπισκότα γύρω γύρω στη σαρλότ, όρθια και ενωμένα μεταξύ τους, με το κερασάκι στο επάνω μέρος.
- Γαρνίρουμε την επιφάνεια της σαρλότ με μπισκότα βουτύρου με τις υπόλοιπες φράουλες, ολόκληρες ή κομμένες στη μέση, και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 54.