1 ώρα
προετοιμασία
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες
Υλικά
Τεμάχια: για 4 σάντουιτςΓια τον λούτσο
Για τη μαϊντανοσαλάτα
Για την πίκλα αγγουριού
Διαδικασία
Πίκλα αγγουριού
- Για να φτιάξουμε σάντουιτς με ελαφρόπαστο λούτσο, μαϊντανοσαλάτα και σπιτική πίκλα αγγουριού ξεκινάμε φτιάχνοντας τις πίκλες. Αρχικά βάζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το ξίδι, τον χυμό και τη ζάχαρη.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά και αποσύρουμε. Αφήνουμε το υγρό να κρυώσει εντελώς.
- Προσθέτουμε τις φέτες αγγουριού, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 βράδυ να μαριναριστούν εντός ή εκτός ψυγείου.
- Όσες δεν χρησιμοποιήσουμε, θα τις αφήσουμε μέσα στο υγρό (διατηρούνται για πάνω από 4 μήνες).
Λούτσος
- Κόβουμε τα φιλέτα λούτσου σε λεπτές λωρίδες.
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλάτι και στρώνουμε το μισό μείγμα σε ταψί.
- Ακουμπάμε πάνω στο μείγμα τις λωρίδες λούτσου, σε μονή στρώση, και τις καλύπτουμε καλά με το υπόλοιπο μείγμα.
- Αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φιλέτα με άφθονο νερό, τα σκουπίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
Μαϊντανοσαλάτα
- Χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια παχιά σάλτσα.
Σερβίρισμα
- Αλείφουμε το κάτω μέρος από τα ψωμάκια μπριός με μπόλικη μαϊντανοσαλάτα.
- Μοιράζουμε επάνω τον λούτσο και πίκλες αγγουριού και σκεπάζουμε με το επάνω μέρος τους.
- Σερβίρουμε, το σάντουιτς με ελαφρόπαστο λούτσο, μαϊντανοσαλάτα και σπιτική πίκλα αγγουριού, αμέσως.
Τοπικά συριανά κρασιά: Λευκά από Ασύρτικο, Μονεμβασιά, Σεριφιώτικο και λευκή Κουντούρα, όπως επίσης και Μανδηλαριά (ερυθρό) και τσίπουρα από τις ίδιες ποικιλίες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.