ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλιγκάρια κρεμμυδάτα (σαν στιφάδο) με δυόσμοΣαλιγκάρια κρεμμυδάτα (σαν στιφάδο) με δυόσμο«Με τα πρωτοβρόχια βγαίνουμε το πρωί, τα χαράματα, και πάμε σε χέρσα χωράφια ή σε αμπέλια και μαζεύουμε σαλιγκάρια. Είναι μικρά αυτά τα σαλιγκάρια, όχι μεγάλα όπως της Κρήτης. Έπειτα, τα φέρνουμε σπίτι και τα κλείνουμε σε μια λεκάνη για ένα βράδυ, για να βγει το χώμα τους. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε στη λεκάνη σιμιγδάλι – παλιά βάζα- με πίτουρα–, για να το φάνε τα σαλιγκάρια και να καθαρίσουν, τα αφήνουμε για μία ημέρα ακόμη και την επομένη τα πλένουμε καλά και τα νεροβράζουμε», λέει η Άννα Παππά-Πάνου, οικιακή μαγείρισσα από την Κήρινθο της Βόρειας Εύβοιας, η οποία μας έδωσε τη συνταγή. Καθώς με τις πρώτες βροχές τα σαλιγκάρια είναι άφθονα, μας λέει πως διατηρεί κάμποσα και στην κατάψυξη, ώστε να μπορεί να φτιάχνει το φαγητό αυτό και τον χειμώνα. Εμείς μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα, καθαρισμένα σαλιγκάρια, συνήθως από μπακάλικα με κρητικά προϊόντα.

20' προετοιμασία
2 ώρες και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για τα σαλιγκάρια στιφάδο σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ένα ολόκληρο κρεμμύδι και τα σαλιγκάρια και συμπληρώνουμε με άφθονο κρύο νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά, και όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
  2. Στραγγίζουμε τα σαλιγκάρια, τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό (πετάμε το κρεμμύδι) και τα αφήνουμε σε μεγάλο σουρωτήρι κατά μέρος.
  3. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί 4-5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ένα ακόμη από τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  4. Ρίχνουμε τα στραγγισμένα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες και νερό τόσο ώστε ίσα που να σκεπάσει τα σαλιγκάρια.
  5. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε ένα κι αν είναι ακόμη σκληρό, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά).
  6. Στο μεταξύ, σε άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και ίσα που να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα στραγγίζουμε για να φύγουν τα περιττά λάδια.
  7. Μόλις τα σαλιγκάρια έχουν μαλακώσει καλά στη σάλτσα τους, ρίχνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το ξίδι και ανακατεύουμε.
  8. Μαγειρεύουμε όλα τα υλικά για άλλα 10 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Αν δούμε ότι έχει μείνει πολύ ζουμί, μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα και να μελώσει. Σερβίρουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT