20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
2 ημέρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 1 ώρα και 20'
Υλικά
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα σαλιγκάρια γιαχνί βάζουμε τα σαλιγκάρια με μια χούφτα αλεύρι σε μια σακούλα και την κλείνουμε για να μη φύγουν.
- Κάνουμε μερικές τρύπες με βελόνα στη σακούλα για να παίρνουν αέρα.
- Τα αφήνουμε εκεί δύο μέρες, για να καθαρίσουν.
- Μετά τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τα βάζουμε να βράσουν.
- Καθώς ζεσταίνεται το νερό, τα σαλιγκάρια βγαίνουν από τα κελύφη τους.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι, ξαφρίζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 4 - 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και πετάμε τα κελύφη.
- Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τότε τα δαφνόφυλλα, αλατοπίπερο και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό.
- Βάζουμε και τα σαλιγκάρια και βραστό νερό όσο να τα καλύπτει.
- Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μείνουν με τη σάλτσα τους.
- Σερβίρουμε τα σαλιγκάρια γιαχνί με ρύζι ή πλιγούρι - πιλάφι και συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο βιβλίο μαγειρικής του Γαστρονόμου «Οι σεφ του Γαστρονόμου προτείνουν»