Σταφίδες, κολοκυθόσποροι, ψητή κολοκύθα και ντρέσινγκ με πετιμέζι -αυτή η σαλάτα κάθε άλλο παρά βαρετή είναι! Βάλτε τη στη μέση ενός γιορτινού τραπεζιού ή στο ταπεράκι για το γραφείο. Και στις δύο περιπτώσεις θα σας αποζημιώσει.
35'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το ντρέσινγκ
Διαδικασία
Για την σαλάτα
- Για να φτιάξουμε την σαλάτα με ψητή κολοκύθα, πρασινάδες, κολοκυθόσπορους και ντρέσινγκ με πετιμέζι αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Mε κοφτερό μεγάλο μαχαίρι κόβουμε κάθετα την κολοκύθα σε φέτες, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ίνες και τις βάζουμε όρθιες, με τη φλούδα προς τα κάτω δηλαδή, σε ένα ταψί.
- Σε κάθε φέτα ακουμπάμε από λίγα φυλλαράκια δεντρολίβανο, κομματάκια σκόρδο και τη λεβάντα.
- Ραντίζουμε με το σιρόπι σφενταμιού και λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η ψίχα τους, βρέχοντάς τες μερικές φορές με τα υγρά του ταψιού.
- Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Ντρέσινγκ
- Ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το πετιμέζι, το ξίδι και αλατοπίπερο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε αργά το ελαιόλαδο όπως όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα, μέχρι να ετοιμάσουμε μια δεμένη, λεία σάλτσα.
Σερβίρισμα
- Βάζουμε το άισμπεργκ, τη λόλα, το σπανάκι baby και τη ρόκα και ανακατεύουμε καλά.
- Περιχύνουμε με το μισό ντρέσινγκ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Με ένα κουτάλι κόβουμε τη σάρκα της ψημένης κολοκύθας από τις φέτες και σκορπίζουμε τις κουταλιές στη σαλάτα.
- Προσθέτουμε τους κολοκυθόσπορους και τις σταφίδες και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.