20'
προετοιμασία
50' βράσιμο
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαλάτα με γίγαντες, ρόκα και μυρωδικά, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το ξίδι, την πάπρικα, το κάρδαμο και αλατοπίπερο, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τους υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους αδειάζουμε σε μπολ.
- Όπως είναι ακόμη ζεστοί, τους αλατοπιπερώνουμε και τους περιχύνουμε με το λαδόξιδο.
- Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Δεν θέλουμε να ανακατευτούν όσο είναι ζεστοί με τις ωμές πρασινάδες, γιατί θα τις «μαράνουν».
- Προσθέτουμε τη ρόκα, τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), την πιπεριά, τα ντοματίνια και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τη σαλάτα με γίγαντες, ρόκα και μυρωδικά.
Πλούσια τα γευστικά ελέη του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού, είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τους οινικούς συνδυασμούς. Ας καταλήξουμε, λοιπόν, σε απλές και ασφαλείς λύσεις. Πατροπαράδοτα, ούζο και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ρετσίνα, πιπεράτη και βοτανική, το εθνικό κρασί των μεζέδων! Και πιο προχωρημένα, ξηρά λευκά αφρώδη και παγωμένα ισπανικά Sherry Manzanilla.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.