20'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σαλάτα με στάρι, πορτοκάλια και ελιές ξεκινάμε στραγγίζοντας το μουλιασμένο σιτάρι, το ξεπλένουμε σε κρύο νερό, το βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να το καλύψει κατά 4-5 εκ.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσει, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το στάρι, αλλά να μη σκάσουν οι κόκκοι του. Το στραγγίζουμε, το αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και το περιχύνουμε αμέσως με το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στο στάρι (όπως κάνουμε με τις κρέμες) και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για περίπου 1 ώρα. Έτσι θα μαλακώσει καλά η φλούδα του και θα γίνει τρυφερό, αλλά και μαζί ευχάριστα σπυρωτό στο δόντι.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.