ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣάλτσα ντομάτας για όλο τον χρόνοΣάλτσα ντομάτας για όλο τον χρόνο (βίντεο)

«Γεύση στο φουλ», λέει η σεφ του εστιατορίου Θαλασσάκι στην Τήνο, Αντωνία Ζάρπα, για τούτη τη σάλτσα ντομάτας που μας προτείνει. «Είναι μια σάλτσα φοβερή, αλλά πρέπει να έχεις διαλέξει νόστιμες ντομάτες, σαρκώδεις και αρωματικές», συμπληρώνει η σεφ. Επιλέξτε πομοντόρια καλής ποιότητας ή όποια άλλη καλή ντομάτα έχετε εντοπίσει στον μανάβη ή στη λαϊκή και φτιάξτε γερές δόσεις για τον χειμώνα!

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Βάρος: για 1 κιλό

Διαδικασία

  1. Για τη σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε και χοντροκόβουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τον ομφαλό και το λευκό, σκληρό τμήμα τους, αν έχουν, και ρίχνουμε τα κομμάτια σε μεγάλο μπολ.
  2. Τις ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, πιέζοντας και «ζυμώνοντάς» τες για να αποβάλουν τα ζουμιά τους, τα οποία ανάλογα με τις ντομάτες μπορεί να φτάσουν και τα 500 ml.
  3. Στραγγίζουμε τις μισολιωμένες ντομάτες, αλλά κρατάμε το ζουμί κατά μέρος για άλλη παρασκευή.
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα με τις δάφνες για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρουν βράση για 5-6 λεπτά, ώστε η ντομάτα να απορροφήσει το παραπανίσιο ελαιόλαδο, για να μην το «βγάλει» αργότερα στη σάλτσα.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.
  7. Την πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ (ή σε δόσεις στον πολυκόφτη) και την περνάμε από λεπτή σήτα, πιέζοντας καλά με ξύλινη κουτάλα για να πάρουμε μια λεία, βελούδινη κρέμα.
  8. Την αδειάζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω, και τα κλείνουμε αμέσως με τα καπάκια τους.
  9. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς και τη διατηρούμε για καιρό στο ψυγείο.

Μυστικά

Πώς τη χρησιμοποιούμε:
  • Αλείφουμε τη βάση πίτσας για αξέχαστη «μαργαρίτα» ή άλλη πίτσα της επιλογής μας. Ιδανική, φυσικά, για μακαρονάδες.
  • Την αλείφουμε σε φρέσκο χωριάτικο ψωμί και συμπληρώνουμε με μπόλικη φέτα και λίγη ρίγανη.
  • Απλώνουμε μία δόση σάλτσας σε ένα πιάτο, πάνω της στρώνουμε φιλέτα γαύρου μαρινάτου, σκορπίζουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με ούζο.
  • Τη σερβίρουμε απλωτή σε πιάτο και από πάνω βάζουμε μία δόση βραστά αμπε- λοφάσουλα, ραντισμένα με ελαιόλαδο.
  • Το ζουμί από το ζούληγμα της ντομάτας στο μπολ είναι ό,τι πρέπει για να βράσουμε εκεί ζυμαρικά ή απλώς για να το πιούμε, ελαφρά αλατισμένο ή σκέτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT