1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Τεμάχια: 20Για το ρύζι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ρυζοκεφτέδες με κιμά η διαδικασία είναι η εξής: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά μέχρι να μαραθεί ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, τo μπαχάρι και τον κιμά, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 6 - 7 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε 500 ml νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον αρακά και τον μαϊντανό, και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για άλλα 10 λεπτά.
Ρύζι
- Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 60 ml λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το ρύζι και τα δαφνόφυλλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να λαδωθεί.
- Ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας από τον ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι τα υγρά να απορροφηθούν.
- Προσθέτουμε την επόμενη δόση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
- Κάθε φορά προσθέτουμε την επόμενη δόση, όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Ρίχνουμε την παρμεζάνα, πιπέρι και αλάτι (με φειδώ, γιατί η παρμεζάνα είναι αλμυρή), ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Ρυζοκεφτέδες
- Βρέχουμε την παλάμη μας, βάζουμε 1 κουτ. της σούπας ρύζι και το πιέζουμε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια της παλάμης.
- Στο κέντρο βάζουμε 1 κουτ. γλυκού κιμά και κλείνουμε τη χούφτα μας. ώστε να τυλιχτεί το ρύζι γύρω από τον κιμά και να δημιουργηθεί ένα μπαλάκι.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Βάζουμε τις κροκέτες σε σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σφίξουν.
- Ρίχνουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι, σε άλλο τα αυγά και σε τρίτο την τριμμένη φρυγανιά.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Περνάμε τους ρυζοκεφτέδες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τελευταία από τη φρυγανιά, και τηγανίζουμε σε δόσεις για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
Ένα ροζέ από Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.