Χυλωμένο, γλυκό και κανελάτο το παραδοσιακό ρυζόγαλο είναι από τα πιο αγαπητά και νοσταλγικά γλυκά της Ελλάδας. Στη Ζάκυνθο το αρωματίζουν και με φλούδες λεμονιού και τις Απόκριες έχει την τιμητική του.
Μαζί με τα γαλακτομπούρεκα, τις γαλατόπιτες και τις γλυκές ρυζόπιτες, είναι από τα χαρακτηριστικότερα γλυκά της Τυρινής εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα, με διάφορες μεγάλες ή μικρές παραλλαγές. Έτσι και στη Ζάκυνθο, το ρυζόγαλο δεν είναι μόνο γλυκό κέρασμα, αλλά κλείνει και το γιορτινό γεύμα της Κυριακής της Τυρινής, δηλαδή της τελευταίας ημέρας πριν από την έναρξη της μεγάλης σαρακοστιανής νηστείας. Μαζί προσφέρεται και μαντολάτο, γλύκισμα εξόχως θρεπτικό και τυπικό της επτανησιακής ζαχαροπλαστικής που ετοίμαζαν φημισμένα εργαστήρια της Ζακύνθου. Ένα ενδιαφέρον έθιμο της ημέρας της Τυρινής στο νησί είναι η συμβολική οινοποσία μέσα από ένα καλοκαθαρισμένο τσόφλι αυγού «για να σκάσουν οι στρίγγλες όπως τα τσόφλια των αυγών». Τα αυγά είναι από τα βασικότερα υλικά των φαγητών της Αποκριάς, γιατί αυτό το διάστημα υπήρχαν άφθονα και ήταν το βασικό υλικό (το ασπράδι τους) στην παρασκευή του μαντολάτου, ενώ με τους κρόκους ετοίμαζαν φρικασέ και αυγοκομμένες πυκνές σούπες. Με αυγό κλείνει η Αποκριά και με αυγό ολοκληρώνεται η νηστεία της Σαρακοστής, μέσα από την αυγοκομμένη μαγειρίτσα ή τα κόκκινα αυγά του Πάσχα.
(Το πιάτο είναι από την Equip Hotel Μον.ΕΠΕ)
5'
προετοιμασία
30' βράσιμο
Σύνολο: 35'
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το ρυζόγαλο Ζακύνθου με λεμόνι και κανέλα σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ρύζι και το νερό, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι το νερό να σωθεί εντελώς και το ρύζι να έχει μαλακώσει καλά (ελέγχουμε τακτικά, για να προλάβουμε μην κολλήσει).
Αν το ρύζι είναι ακόμη σκληρό, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό, ζεστό, και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να σωθεί και να μαλακώσει το ρύζι.
Προσθέτουμε τα 2 φλιτζ. τσαγιού από το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες λεμονιού και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να κοχλάζουν και χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 10 λεπτά, μέχρι να μελώσει το μείγμα, ανακατεύοντας σχεδόν συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο γάλα (που πρέπει να είναι κρύο) και το ρίχνουμε στο ρυζόγαλο.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να αρχίσει και πάλι να κοχλάζει.
Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό το πολύ (από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ψαρεύουμε και πετάμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες λεμονιού.
Μοιράζουμε αμέσως το ρυζόγαλο σε μπολάκια και το σερβίρουμε ζεστό (όχι καυτό) ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.