Η παιδική μας ανάμνηση ενηλικιώνεται με κονιάκ και καφέ. Απολαυστικό για όσους αγαπούν τα ζεστά γλυκά, με βελούδινη υφή, 100% ισορροπημένο, δεν λιγώνει.
Υλικά
Μερίδες: 4Για το γλυκό λεμόνι (φλούδα)
Διαδικασία
Γλυκό λεμόνι
- Για το ρυζόγαλο με ελληνικό καφέ, με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα των λεμονιών, έτσι ώστε να πάρουμε όσο λιγότερο από το λευκό τμήμα.
- Κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια τις φλούδες και τις βουτάμε σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα.
- Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό. Βράζουμε για περίπου 4 λεπτά (υπολογίζουμε τον χρόνο από τη στιγμή που ξεκινάει ο βρασμός).
- Τις αφήνουμε μέσα στο σιρόπι μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Ρυζόγαλο
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι για 3-4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
- Σβήνουμε με το κονιάκ, ανακατεύουμε, προσθέτουμε περίπου ένα φλιτζάνι από το ζεστό νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι σχεδόν όλο το νερό να απορροφηθεί από το ρύζι. Προσθέτουμε την επόμενη δόση νερού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
- Η όλη διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά, μέχρι το ριζότο να χυλώσει και οι κόκκοι του ρυζιού να μαλακώσουν μεν, αλλά να παραμείνουν ελαφρώς αλ ντέντε στο κέντρο, δηλαδή να «κρατάνε στο δόντι».
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση.
- Μοιράζουμε σε τέσσερα βαθιά μπολ τον καφέ (όπως είναι, σε σκόνη) και από πάνω προσθέτουμε καυτό το ρυζόγαλο.
- Γαρνίρουμε ρυζόγαλο με τα μπαστουνάκια λεμονιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.