25'
προετοιμασία
4 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 4 ώρες και 25'
Υλικά
Μερίδες: 8-10 για μπουφέΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ρολό μοσχαριού με μήλα, μπαχαρικά και μέλι αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Aλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το απλώνουμε σε μια λεία επιφάνεια.
- Σκορπίζουμε ομοιόμορφα και σε όλη την επιφάνεια το μυρωδικό και τυλίγουμε σε ρολό. Δένουμε με πυκνά δεσίματα με σπάγκο μαγειρικής.
- Το βάζουμε σε γάστρα και τριγύρω του βάζουμε τα κρεμμύδια, τα μήλα και τα καρότα.
- Ρίχνουμε και το τούλι με τα μπαχαρικά.
- Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και περιχύνουμε το κρέας και τα λαχανικά.
- Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 4 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Στα μισά του ψησίματος ανοίγουμε για λίγο το σκεύος προσεκτικά και ελέγχουμε τα υγρά. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί.)
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 20 λεπτά και αφαιρούμε τους σπάγκους. Πετάμε το τούλι με τα μπαχαρικά.
- Μεταφέρουμε τα υγρά του ταψιού σε πολυκόφτη και προσθέτουμε όσα κομμάτια από τα λαχανικά και τα μήλα χρειάζονται για να προκύψει μια δεμένη σάλτσα, την οποία σουρώνουμε για πιο βελούδινο αποτέλεσμα.
- Σερβίρουμε το μοσχάρι σε φέτες, με τα λαχανικά και τα μήλα ολόγυρα και τη σάλτσα σε μπολ. Ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα πάνω στο κρέας και λίγο αγουρέλαιο για τη νοστιμιά.
Syrah, ένα χαρμάνι Cabernet Sauvignon-Merlot.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.