40'
προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 25'
Υλικά
Μερίδες: 6 - 8Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
- Για το ρολό κατσίκι με μυρωδικά στη γάστρα ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα.
- Βάζουμε τις ξεκοκαλισμένες σπάλες σε ένα ταψί με την εξωτερική πλευρά προς τα πάνω και μοιράζουμε από πάνω το μείγμα της μαρινάδας.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Βγάζουμε από το ψυγείο, γυρίζουμε τα κομμάτια της σπάλας από την άλλη πλευρά, ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες.
- Τινάζουμε τα κομμάτια και τα σκουπίζουμε από τα υγρά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σκόρδα, τα μυρωδικά, το ξύσμα, το μισό λάδι και το μέλι.
- Τρίβουμε τις σπάλες καλά με αλάτι και πιπέρι.
- Τις βάζουμε σε μια επιφάνεια εργασίας με την εξωτερική πλευρά προς τα κάτω και αραδιάζουμε το μείγμα των αρωματικών σε όλο το μήκος, αφήνοντας 3 εκ. στις άκρες για να μπορέσουμε να το τυλίξουμε.
- Κλείνουμε την κάθε σπάλα σε ρολό κατά μήκος και δένουμε με σπάγκο κουζίνας, με πυκνά δεσίματα.
- Βάζουμε τα ρολά στη γάστρα, αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε αρχικά για 1 ώρα.
- Ξεφουρνίζουμε τα ρολά, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, χαμηλώνουμε στους 160° C και ψήνουμε χωρίς καπάκι για περίπου 20 - 25 λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει το κρέας και να ροδίσει.
- Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
- Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά και σερβίρουμε ή κομμένα σε φέτες ή σπάμε τα ρολά σε ακανόνιστα κομμάτια και σερβίρουμε με μια ελαφριά γιαουρτόσαλτσα με δυόσμο, λάδι, ξίδι και αλατοπίπερο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.