ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧριστουγεννιάτικο αστέρι με αμύγδαλα και κουκουνάριαΧριστουγεννιάτικο αστέρι με αμύγδαλα και κουκουνάρια
1' προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 56'

Υλικά

Κομμάτια: 30

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το άλειμμα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τα ρολά με κακουλέ και κανέλα σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα, προσθέτοντας μαζί και τη ζάχαρη.
  2. Αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
  3. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, το βούτυρο, το κακουλέ, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς.
  4. Ανακατεύουμε με το φτερό.
  5. Αλλάζουμε το εξάρτημα και βάζουμε τον γάντζο.
  6. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα του κάδου (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι).
  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45-60 λεπτά).

Γέμιση

  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.

Ρολά

  1. Στρώνουμε δύο ταψιά με λαδόκολλα.
  2. Με το χέρι μας σε μπουνιά πιέζουμε απαλά τη ζύμη να ξεφουσκώσει.
  3. Τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.
  4. Παίρνουμε το ένα μπροστά μας και τα άλλα τα κρατάμε καλυμμένα για να μη στεγνώσουν.
  5. Με πλάστη ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης όσο πιο λεπτό μπορούμε, σε σχήμα μεγάλου παραλληλόγραμμου 30 x 40 εκ.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο από το μαλακό βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
  7. Τυλίγουμε το ζυμάρι σε σφιχτό ρολό, ξεκινώντας από τη μία στενή πλευρά του.
  8. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό διαγωνίως σε φέτες, κρατώντας κάθε φορά το μαχαίρι με διαφορετική κατεύθυνση, αλλά πάντα διαγώνια.
  9. Έτσι, κάθε κομμάτι που κόβουμε θα είναι πιο στενό στο ένα μέρος και πιο φαρδύ στο άλλο.
  10. Το στενό μέρος θα πρέπει να είναι περίπου 2 εκ. και το φαρδύ 5 εκ.
  11. Μεταφέρουμε τα κομμάτια στο ταψί και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
  12. Σκεπάζουμε τα ρολά χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  14. Αλείφουμε τα ρολά με αυγό και τα πασπαλίζουμε με καστανή ή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.
  15. Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Μυστικά

Mπορούμε να ετοιμάσουμε τα ρολά μέχρι το σημείο που τα κόβουμε σε διαγώνιες φέτες και, αντί να τα ψήσουμε κατευθείαν, μπορούμε να τα τυλίξουμε καλά σε μεμβράνη και να τα καταψύξουμε (διατηρούνται 11⁄2 μήνα). Ένα βράδυ πριν από τη μέρα που θέλουμε να τα ψήσουμε, τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα βάζουμε στο ψυγείο, χωρίς να τα βγάλουμε από τη μεμβράνη. Αφήνουμε όλο το βράδυ να αποψυχθούν και έπειτα συνεχίζουμε τη διαδικασία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT