20'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 45'
Υλικά
Μερίδες: 10-12Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την ροδακινόπιτα ταρτ τατέν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Ξεδιπλώνουμε τη σφολιάτα και κόβουμε έναν μεγάλο δίσκο στη διάμετρο του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε (ταψί ή μαντεμένιο τηγάνι διαμέτρου 28-30 εκ.).
- Τον τρυπάμε καλά με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια.
- Βάζουμε το βούτυρο στο σκεύος και το τοποθετούμε πάνω στο μάτι της κουζίνας ή στο γκαζάκι, σε χαμηλή φωτιά. Κρατάμε το σκεύος με ένα γάντι κουζίνας για να μην καούμε.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη και ανακινούμε το σκεύος ώστε να αναμειχθεί η ζάχαρη με το βούτυρο και να καραμελώσει.
- Συνεχίζουμε να ανακινούμε το σκεύος, ώστε η καραμέλα να απλωθεί παντού.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τακτοποιούμε από πάνω κυκλικά τις φέτες ροδάκινου, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα (τις στριμώχνουμε όσο μπορούμε, γιατί στο ψήσιμο θα «μαζέψουν»).
- Πασπαλίζουμε με την κανέλα και τοποθετούμε ξανά το ταψί στην εστία της κουζίνας ή στο γκαζάκι, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει η καραμέλα και τα ροδάκινα να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
- Αποσύρουμε το ταψί από τη φωτιά και καλύπτουμε τα φρούτα με τον δίσκο της σφολιάτας.
- Με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι τακτοποιούμε τις άκρες από τη σφολιάτα προς τα μέσα, ώστε να περάσουν ανάμεσα στα φρούτα και στο ταψί.
- Μεταφέρουμε το σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα η σφολιάτα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, περιμένουμε 2-3 λεπτά και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
- Μπορούμε να σερβίρουμε τη ροδακινόπιτα με παγωτό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.