20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 8Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ριζότο με κολοκύθα, κατσικίσιο τυρί και ψητά κυδώνια αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Κόβουμε το κυδώνι στη μέση και το βάζουμε σε ένα ταψάκι με τη φλούδα προς τα πάνω.
- Προσθέτουμε τη Μαυροδάφνη και την κανέλα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 30, μέχρι να μαλακώσει.
- Ξεφουρνίζουμε για λίγο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, γυρίζουμε το κυδώνι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, να καραμελώσουν ελαφρώς τα υγρά.
- Ξεφουρνίζουμε και, μόλις κρυώσει λίγο, το καθαρίζουμε από φλούδες και σπόρια, και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Το αδειάζουμε σε μπολ με το σιρόπι.
- Παράλληλα, σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την κολοκύθα με το δεντρολίβανο, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 - 4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το λικέρ και αφήνουμε για 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του να γυαλίσουν.
- Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση ζεστού ζωμού ώστε να καλύψει το ρύζι ίσα-ίσα. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι σχεδόν όλη η δόση να απορροφηθεί από το ρύζι.
- Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
- Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 - 25 λεπτά, μέχρι το ριζότο να χυλώσει και οι κόκκοι του ρυζιού να μαλακώσουν μεν, αλλά να κρατάνε στο δόντι (ίσως δεν χρειαστεί όλος ο ζωμός).
- Προσθέτουμε το ξύσμα, το βούτυρο και το τυρί, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 3 λεπτά προτού το σερβίρουμε.
- Γαρνίρουμε το ριζότο με 2 - 3 φέτες κυδώνι και λίγο από το σιρόπι τους.
Ενα αρωματικό κρητικό Βιδιανό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.